Rend Collective – a kreatív csapat

Mellény és kalap, tábortűz és ekhós szekér, népzenei elemek őshonos ír hangszerekkel, igazi felüdülés a léleknek. A Rend Collective jó érzékkel varázsol el bennünket különleges zenei világával. Egyedi folk-indie stílusuk, hangulatos klipjeik nemzetközi hírnevet szereztek a csapatnak. A vágyuk, hogy Istent bemutassák, ma már túl a gyülekezeti kereteken, a világ minden nemzetének.

szöveg: Rácz-Asbóth Ágnes • fotó: Rend Collective

– Meséljetek először a megalakulásotokról és a zenei pályátok kezdeteiről!
– Elég természetes folyamat volt. Az egész úgy kezdődött, hogy a dobosunk, Gareth kezdeményezésére elkezdtük vezetni egy hetente összejáró közösség – a Rend – dicsőítését. S noha a közösség idővel megszűnt, mi folytattuk a zenélést. Ez vezetett az első stúdióalbumunk, az Organic Family Hymnal megszületéséhez.
– Mi a célotok, milyen vízió van előttetek?
– Azért kezdtünk dalokat írni és zenélni, hogy szolgáljuk a gyülekezeti közösséget. Még mindig ez a víziónk, csak időközben
a gyülekezet fogalma kitágult, és sokkal inkább globálisan értelmezendő. Semmi sem jelent nagyobb örömet számunkra, mint amikor leveleket és e-maileket kapunk a világ különböző pontjairól, hogy a mi dalainkat játsszák a gyülekezeteikben.
– Van kreatív agya a csapatnak? Hogy álltok elő újabb és újabb számokkal?
– A kreatív folyamat határozottan a csapat közös erőfeszítése. Még a szövegírás közben is van, amikor az egyikünk a refrént találja ki, a másik a szöveg többi részét. Ez is része a „Collective” világképünknek. Mindegyikünknek különböző ajándékai, kreatív ötletei vannak, szeretjük ezeket összegyűjteni, hogy olyat alkossunk belőlük, ami nagyobb nálunk, nagyobb annál, ami külön-külön lehetnénk.

RC Press Shot - Bench
– Mi inspirál bennetek a dalok írására? Hogyan születnek
a dalszövegek?
– A dalszövegeinket legtöbb esetben a Biblia inspirálja. Találunk egy verset, ami különös jelentéssel bír a számunkra, vagy megragadunk olyan témákat, amiket Isten tanít éppen a csapatunknak. A legutóbbi albumunk, The Art of Celebration, abban az időszakban született, amikor azzal küzdöttünk, hogy örömet találjunk Istenben. Fárasztó év volt mind a szolgálat, mind a munka szempontjából, mégis tele volt győzelemmel, ujjongással. Ezekből az élményekből és az ekkoriban olvasott igeversekből merítettünk az albumhoz.
– Különleges hangszereket is bevontatok a dalaitokba. Miért?
– Lenyűgöznek bennünket ezek a hangszerek! Szeretjük, hogy szokatlan, meglepő a hangjuk, és bár néha oda nem illőnek tűnnek, mégis együtt csodálatos hangzást adnak.
– Mely együttesek, zenészek hatottak rátok?
– Lehetetlen dicsőítő zenét írni anélkül, hogy merítenénk az elő-
deink tehetségéből. Matt Redman és Chris Tomlin hatása kiemelkedő e szempontból a munkánkra. Emellett szeretünk egy-két vonást kreatívan felhasználni olyan együttesektől, mint a Sigur Rós vagy a Noah and the Whale.
– Hogyan tudjátok megosztani a hiteteket másokkal a hétköznapokban?
– Az a leghőbb imánk, hogy a zenénk közelebb vonzza az embereket Istenhez, és bátorítsa őket arra, hogy szeressék egymást. Olyan emberek szeretnénk lenni, akik tükrözik Isten szeretetét és a vágyát, hogy felkarolja a kirekesztett és kallódó embereket. Jézus soha nem adja fel, hogy elérjen minket, így nekünk sem szabad lemondanunk azokról, akiknek szükségük van Jézusra.

Vélemény, hozzászólás?